Sajtóközlemény

„Nyitott örökségporta” Hajdúböszörményben

Hajdúböszörmény, 2011. augusztus 25.


A Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület Észak-alföldi Operatív Program Versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés konstrukcióra benyújtott pályázata 90%-os vissza nem térítendő támogatásban részesült. A több mint 40 millió forintos fejlesztés célkitűzése az Egyesület kizárólagos tulajdonában lévő népi műemlék épületegyüttes felújításán túl annak turisztikai célú hasznosítása volt.

Az Egyesület meggyőződése, hogy a jelenkor tudásalapú társadalmában a turisták a meglátogatott területekről igyekeznek minél több és minél sokrétűbb ismeretet gyűjteni, ezért a turisztikai attrakciókat látogatóbarát módon szükséges fejleszteni.

Ezzel összhangban a projekt keretében felújított műemlék hajdúházat „nyitott örökségportaként” kívánja hasznosítani a szervezet. A „hajdúház” kialakítása, korhű berendezése mellett élettel is meg kívánja tölteni az ingatlant, ezért számos látogatóbarát szolgáltatással várja az érdeklődőket.

„Olyan közösségi tér kialakítását szorgalmazza a szervezetünk, amely minden szempontból megfelel a 4 meghatározó szakterület (műemlékvédelem, néprajz, muzeológia, közművelődés) által elfogadott szakmai követelményrendszernek. A bemutatás mellett fontos, hogy aktív tevékenységeken keresztül megismertethetőek, elsajátíthatóak legyenek a térség hagyományai, népszokásai különösen az ifjúság tudatában. A szolgáltatási kosár kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy épített kulturális örökség és az ahhoz szervesen kapcsolódó szellemi értékek oly módon kerüljenek bemutatásra, hogy az ne veszélyeztesse a műemlék állapotát” – mondta Feketéné Molnár Erzsébet, az egyesület elnöke.

Az „örökségporta” legfontosabb célközönsége a 7-18 éves korosztály. A műhelyfoglalkozások, tematikus programok és foglalkozások, valamint a kihelyezett tanórák elsődlegesen ennek a korcsoportnak szólnak. Ugyanakkor a játszóház főként az óvodáskorúakat várja. A kiállítások, vásárok, börzék, filmvetítések valamennyi korosztály számára érdekes elfoglaltságot nyújtanak. Az „örökségporta” pozitívuma, hogy lehetőséget biztosít több generáció együttes szórakozására.

Elmondható, hogy a projekt eredményeként egy olyan színtér jött létre a városban, amely nemcsak „múzeum jellegű” épületként áll a „köz” rendelkezésére, hanem a helyi közösség szempontjából is fontos muzeológiai feladatokon túl közművelődési feladatokat is ellát. A „nyitott műemlék” programjai által a város kulturális életének egyik fontos színhelyévé válik, sokszínűbbé téve azt.


Név: Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület
Cím: 4220 Hajdúböszörmény, Munkácsy u. 6.
Tel: 06-(52)-229-360
Fax: 06-(52)-561-162
Web: www.keletiokoregio.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése