Sajtóközlemény

Értékmentés Hajdúböszörményben

Európai Uniós támogatásból újult meg Hajdú-Bihar megye
utolsó népi hajdúháza

Hajdúböszörmény, 2011. augusztus 23.

A Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület az Észak-alföldi Operatív Program keretében meghirdetett Versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés jogcímre benyújtott pályázatával 90%-os vissza nem térítendő támogatást nyert el. A mintegy 40 milliós összköltségvetésű projekt legfőbb eleme a Hajdúböszörmény, Hunyadi krt. 2/A szám alatti műemléképület felújítása volt.

Az 1998-ban alakult Egyesület kezdetben kizárólag a környezetvédelem és a fenntartható mezőgazdaság területén látott el feladatokat. Mára jelentős fejlődésen ment keresztül a szervezet, napjainkban az egészséges életmód, az építészeti és kulturális értékek, hagyományok megőrzésének fontosságára is fel kívánja hívni a figyelmet.

Mindezzel összhangban 2007. januárjában az Egyesület megvásárolta a Hajdúböszörmény, Hunyadi krt. 2/a. szám alatti ingatlant. Az épületegyüttes 1958-tól védett országos védelem alatt álló népi műemlék. Az 1820-as években épült lakóház a nagyméretű háromosztatú alföldi gazdag parasztház tipikus példája, de széles, deszkamennyezetes kettős, kerek féloszlopos, vaskos pillérű, kosár boltíves tornáca nemcsak a hajdúvárosban, de a megyében is egyedülállóvá teszi. Az évek óta lakatlanul álló ház karbantartása elmaradt, megindult lassú tönkremenetele, mely szinte visszafordíthatatlan értékvesztést okozott az épületekben.

Az Egyesület felismerve az ingatlanon álló épületek építészeti, településtörténeti értékeit, s látva azok lassú leromlását zászlajára tűzte e népi műemlék megmentését és hosszú távú hasznosítását. 

A pályázati konstrukció bevonásával lehetősége nyílt a meglévő műemlék épületegyüttes eredeti állapotú helyreállítására, valamint egy új kiszolgáló épület létesítésére is, melyek eredményeként egy látogatóbarát turisztikai vonzerő jött létre a városban.

„Egyesületünk a környezet védelme mellett fontos feladatának tekinti a helyi hagyományok feltárását, ápolását, a helytörténeti, néprajzi, műemléki jellegű értékek védelmét és megőrzését. A hajdúház korhű felújítása azért is kiemelkedő jelentőségű számunkra, mert mindezeket együttesen szolgálja. Magában foglalja ugyanis a műemlék megóvását, közcélú bemutatása hozzájárul történelmünk, identitástudatunk megőrzéséhez, tervezett rendezvényei, programjai a helyi hagyományok felelevenítését és átörökítését szolgálják” – mondta Feketéné Molnár Erzsébet, az egyesület elnöke.

A projektgazda célja, hogy az építészeti értéket bekapcsolja a város és a térség turisztikai vérkeringésébe és a jövőben a hajdúház az örökségturizmus egyik frekventált helyszíneként szolgáljon.



Név: Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület
Cím: 4220 Hajdúböszörmény, Munkácsy u. 6.
Tel: 06-(52)-229-360
Fax: 06-(52)-561-162
E-mail: keletiokoregio@gmail.com
Web: www.keletiokoregio.hu





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése