Sajtóközlemény

Újabb kulturális értékkel gazdagodott a hajdúk „fővárosa”

Hajdúböszörmény, 2011. augusztus 25.

Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. a Versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés támogatási konstrukció keretében 2008 februárjában hirdette meg a Kulturális és örökségturizmus infrastrukturális fejlesztése komponens pályázati kiírását. A pozitív elbírálásának köszönhetően a hajdúböszörményi Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület mintegy 40 millió forintos fejlesztést valósíthatott meg. A fejlesztés eredményeként megvalósulhatott Hajdú-Bihar megye utolsó népi hajdúházának eredeti állapotú helyreállítása és látogathatóvá tétele.

Hajdúböszörmény társadalmi-gazdasági életében egyre növekvő szerepet játszik a turisztikai szektor. Az ágazaton belül elsősorban a gyógyturizmus miatt keresik fel a települést, a város turisztikai fejlesztési irányvonalainak meghatározásakor is erre épített a városvezetés. Ehhez kapcsolódó fontos szakmai prioritás azonban a „hajdú múltra” alapozott kulturális és örökségturizmus, melynek megvalósításához járul hozzá az Egyesület fejlesztése is.

A fejlesztés keretében a Hajdúböszörmény, Hunyadi krt. 2/A szám alatt található műemlék épületegyüttes külső-belső felújítása, átalakítása, valamint egy kiszolgáló épület létesítése révén látogathatóvá tétele valósult meg.

A projekt legfőbb eredménye, hogy a felújításnak köszönhetően az építészeti értékek az utókor számára megőrzésre kerültek, mely hozzájárul a helyi identitás erősítéséhez is.

„Épített örökségeink jelenléte azonban önmagában még nem generál számottevő keresletet. A turisztikai vonzerők csak abban az esetben képesek nagyobb számban turistákat csalogatni a településre, illetve a térségbe, ha azokat turisztikai attrakciókká fejlesztik. A kulturális örökségi helyszíneken a termékfejlesztés kiemelt elemei a rendezvények, amelyek látogatást generálhatnak, hosszabbíthatják a tartózkodási időt, élővé tehetik a turisztikai attrakciót. Turisztikai attrakcióról abban az esetben lehet beszélni, ha az adott vonzerő a különböző fejlesztések eredményeként olyan látványossággá válik, amely egyedülálló, vagy legalábbis ritka termékként tud megjelenni a turisztikai piacon. Előzetes szakértői egyeztetések alapján a magyar népi kultúra tulajdonunkban lévő remekműve magában hordozza ezt a lehetőséget – mondta Feketéné Molnár Erzsébet, az egyesület elnöke.

Az Egyesület célja, hogy az építészeti értéket, mint látnivalót, valamint kulturális programjait bekapcsolja a város és a térség turisztikai vérkeringésébe. Ennek érdekében széles körű partnerséget alakított ki. Partnerei között található a helyi önkormányzat, vállalkozók, kézművesek, civil szervezetek, oktatási intézmények, mely szervezetekkel hatékonyan együttműködve jelentősebb eredmények érhetőek el a turisztikai piacon.

Az együttműködés kölcsönös érdekeken alapul, hiszen a hajdúház növekvő látogatószámának köszönhetően a partnerek is előnyökre tehetnek szert, ha megfelelő módon tudják az ideérkezőket kiszolgálni, más turisztikai terméket is tudnak számukra prezentálni. A látogatók költekezésükkel tovagyűrűző hatást fejtenek ki, hiszen a műemlék megtekintése mellett igénybe veszik a szállás- és vendéglátóhelyek, valamint egyéb vállalkozások szolgáltatásait is, erősítve ezzel a helyi gazdaságot.

Név: Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület
Cím: 4220 Hajdúböszörmény, Munkácsy u. 6.
Tel: 06-(52)-229-360
Fax: 06-(52)-561-162
Web: www.keletiokoregio.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése