Sajtóközlemény



„Hajdúsági Íz-lelő!” – Konferencia a Magyar Termék Napja alkalmából

Szakmai konferenciát tartott Fekete Zsóka, mangalicatartó

Hajdúböszörmény, 2014. szeptember 22.

Fekete Zsóka, egyéni vállalkozó 2014 júniusában eredményesen pályázott a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet „sokoldalú és fenntartható, vidékfejlesztéssel kapcsolatos országos, térségi és helyi fórumok, események szervezésére vonatkozó, 2014. augusztus 1. és 2014. szeptember 30. közötti időszakban megvalósítható projektötletek benyújtásáracímen meghirdetett pályázati felhívására.
A projekt keretében egy interaktív szakmai konferencia megszervezését vállalta fel „Hajdúsági Íz-lelő” címmel.
A támogató által megítélt nettó 798.750 Ft vissza nem térítendő támogatás a konferencia megvalósításának anyagi hátterét teremtette meg.

Fekete Zsóka, mangalicatartó 2014. szeptember 19-én szakmai konferenciát tartott a Hajdúböszörményi Népi Hajdúházban, melyre a Tiszántúlról, elsősorban a Hajdúböszörményi és Hajdúszoboszlói kistérségből várta az érdeklődőket. 

A házigazdának fontos célja volt a konferencia megrendezésével, hogy naprakész információkat nyújtson a magyar termékek, főként a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés helyzetéről, jövőbeli fejlesztési lehetőségeiről, a termék-előállítás vidékfejlesztésben betöltött szerepéről. További cél volt a hajdúsági élelmiszerek, a helyben előállított javak népszerűsítése, társadalmi elfogadottságának növelése, másrészt a tudatos vásárlói magatartás fontosságának hangsúlyozása.

Az előadások megtartására kompetens szakmai szervezetek képviselőit kérte fel házigazda. Így előadást hallhattak a résztvevők többek között Szokai Szilviától, az MNVH Hajdú-Bihar megyei referensétől, aki részletes tájékoztatást nyújtott az MNVH szerepéről, kiemelt figyelemmel a helyi termékekre. Nagy érdeklődést váltott ki továbbá Erdősi Bálint, VM szaktanácsadó előadása is, aki a hazai termékek fogyasztásának jelentőségére, előnyeire hívta fel a figyelmet.

Ezen túlmenően érdekes és gyakorlatias előadások hangzottak el a régi hajdúsági ételekről (Hajdúsági Múzeum), a nosztalgikus ízeket őrző mangalicatermékekről (Debreceni Egyetem), egy helyi termék „megszületéséről” (Chili Hungária Manufaktúra), valamint a hús minőségét befolyásoló tényezőkről (Balásházy János Mg-i Szakközépiskola). A szakmai előadások során a házigazda mangalica törzstenyészetéről és árutermelő kisgazdaságáról is részletes információkat hallhattak az érdeklődők. 

A rendezvény színfoltja volt Gulyás Mihályné, sajtkészítő bemutatója, melynek révén a házi sajtkészítés rejtelmeibe nyerhettek bepillantást a jelenlévők. 

A konferencia kísérőrendezvényeként helyi és térségi termelők termékbemutatóit, valamint a Hajdúböszörményi Népi Hajdúház helyiségeit és kiállításait tekinthették meg a résztvevők.

A házigazda bízik abban, hogy az eseményen átadásra került szakmai információk, gyakorlati tapasztalatok és kötetlen eszmecserék révén hozzá tudott járulni a magyar, minőségi termékek fogyasztásának népszerűsítéséhez, a vásárlók szemléletformálásához.


Név: Fekete Zsóka, egyéni vállalkozó
Cím: 4220 Hajdúböszörmény, Mester u. 3/a
Tel.: +36 (70) 943-3344
E-mail: fekete.zsoka@gmail.com
Web: www.feketezsoka.hu


„A projekt az MNVH Elnökségének értékelése alapján,
az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában,
a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága jóváhagyásával valósult meg.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése