Sajtóközlemény

„Mindenki másképp csinálja – Osztrák jó gyakorlatok”

Szakmai tanulmányutat szervezett a Keleti Ökorégió Egyesület

Hajdúböszörmény, 2014. augusztus 29.

A Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület 2014 júniusában eredményesen pályázott a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet „sokoldalú és fenntartható, vidékfejlesztéssel kapcsolatos országos, térségi és helyi fórumok, események szervezésére vonatkozó, 2014. augusztus 1. és 2014. szeptember 30. közötti időszakban megvalósítható projektötletek benyújtásáracímen meghirdetett pályázati felhívására.
A projekt keretében egy külföldi tanulmányút megszervezését vállalta fel az egyesület „Mindenki másképp csinálja – Osztrák jó gyakorlatok” címmel.
A támogató által megítélt nettó 920.000 Ft vissza nem térítendő támogatás a tanulmányút megvalósításának anyagi hátterét teremtette meg.

A Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület fő célja a környezet védelme, a fenntartható mezőgazdaság népszerűsítése. Fontos feladatának tekinti továbbá a vidék értékeinek felkutatását, népszerűsítését, a vidéki szereplők aktivizálását, összefogását, a vidék élhetőbbé tételét.

Mindezek elérésének egyik legjobb eszközét a nemzetközi jó példák, jó gyakorlatok megismertetésében, hazai viszonyok közé történő átültetésében látja, melyet a 2014. augusztus 23–28. között megvalósult ausztriai tanulmányút is szolgált.

A tanulmányút során az osztrák Salzburg tartományba látogatott el a 19 résztvevő, akik főként a Hajdúböszörményi kistérségből érkeztek.

A tanulmányút keretében elsősorban mezőgazdasági termeléssel és kisüzemi feldolgozással foglalkozó családi gazdaságok megtekintésére került sor. A csoport látogatást tett többek között tejelő szarvasmarha- és kecsketenyésztéssel, valamint sajtkészítéssel foglalkozó (bio)gazdaságokban. Emellett megismerkedhettek a résztvevők a helyi méhészkedés és méztermelés gyakorlatával, bepillantást nyerhettek egy fűszernövény termesztő gazdaság mindennapjaiba, továbbá a vadon élő gyógynövények hasznosítási, feldolgozási lehetőségeiről is hallhattak. Mindezeken túl hasznos információk hangzottak el az értékesítési lehetőségekről, a termeléssel kapcsolatos jogi és adminisztrációs kötelezettségekről, valamint az EU-s támogatáspolitikáról.

Az egyesület bízik abban, hogy az út során átadásra került információk, ismeretek, gyakorlati tapasztalatok hozzájárulnak a fenntartható mezőgazdaság szemléletének elterjedéséhez, a vidéki szereplők aktivitásának fokozásához, partneri együttműködések kialakításához, melyek a vidékfejlesztés, az élhető vidék alapkövei.


Név: Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület
Cím: 4220 Hajdúböszörmény, Munkácsy M. u. 6.
Tel.: 06 (52) 229-360
Fax: 06 (52) 561-162
E-mail: keletiokoregio@gmail.com

„A projekt az MNVH Elnökségének értékelése alapján,
az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában,
a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága jóváhagyásával valósult meg.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése